Overslaan en naar de inhoud gaan
doe het

Wat is Boulderen?

Wat is boulderen?

De sport boulderen is een variant van de klimsport. Klimmers puzzelen zich een weg omhoog op wanden van 4,5m. Door een dikke valmat kan de klimmer veilig afspringen als de top bereikt, Boulderaars hoeven daarom ook niet met een touw te klimmen, wat de sport heel toegankelijk maakt. Het enige wat een boulderaar nodig heeft is soepele sportkleding en een paar klimschoenen maar voor de beginnende klimmer is een paar schone zaal sportschoenen ook voldoende.

Manu 

Doordat de boulderwanden vrij kort zijn, word boulderen ook wel ‘’de sprint onder het klimmen’’ genoemd. Alle moeilijkheid zit in slechts een paar bewegingen die daarom heel precies moeten worden uitgevoerd. Het korte krachtige aspect van het boulderen zorgt ervoor dat de sport spectaculaire dynamische bewegingen oplevert, soms zelfs met grote sprongen tot gevolg. Kracht, techniek, souplesse en oplossingsvermogen worden op de proef gesteld in deze klim naar de top. En door het grote aantal boulder-routes is er voor iedereen wel een uitdaging te vinden.

Elke boulder is weer anders, andere grepen, verschillende afstanden en verschillende technieken. Constant is een boulderaar weer op zoek naar een nieuwe oplossing om boven te komen. Het vinden van de juiste oplossing kan het verschil zijn tussen heel veel kracht gebruiken en moeiteloos omhoog klimmen. Boulderaars helpen elkaar om de juiste oplossing te vinden voor een boulder-route, zo ontstaat er een sociale omgeving waarin boulderaars samen de makkelijkste weg omhoog proberen te vinden.
Boulderen is dus een leuke sociale sport, maar je ook nog eens goed sterk van. Spierkracht in de armen, schouders en de core zijn vooral in steil terrein essentieel. Bij het boulderen moet spierkracht altijd een efficiënte beweging opleveren, zo word net als bij crossfit functionele spierkracht getraind. Boulderen zorgt daarom voor een gezond en sterk lichaam, zonder dat je hiervoor ‘’saaie’’ repetitieve oefeningen in de fitness hoeft te doen.

Waar komt boulderen vandaan?
Boulderen is begonnen in Fontainebleau, een groot bos in de buurt van Parijs. Alpinisten die in Parijs woonden zochten een manier om te trainen voor hun tochten in de Alpen. Ze begonnen daarom alle rotsblokken te beklimmen die ze in Fontainebleau konden vinden, en al snel werd het beklimmen van de meest uitdagende rotsblokken gezien als dé uitdaging. De Alpen werden ingeruild voor de uitdagende blokken in het bos, en boulderen was geboren.