Wat is Boulderen?

De sport Boulderen is een variant op de klimsport. Klimmers puzzelen zich een weg omhoog op een op kleur uitgezet parcours, ook wel een boulder genoemd. Na het bereiken van de top op de maximaal 4,5 meter  hoge wand kan de klimmer veilig afspringen op een dikke valmat. Boulderaars hoeven daarom ook niet met een touw te klimmen, wat deze klimsport heel toegankelijk maakt. Het enige wat een boulderaar nodig heeft is soepele sportkleding en een paar klimschoenen. Voor de beginnende klimmer is een paar schone zaal sportschoenen ook voldoende.

Kort en krachtig

Doordat boulder wanden vrij kort zijn, wordt boulderen ook wel de sprint onder het klimmen genoemd. Alle moeilijkheid zit in slechts een paar bewegingen die daarom heel precies moeten worden uitgevoerd. Het korte krachtige aspect van het boulderen zorgt ervoor dat de sport spectaculaire dynamische bewegingen oplevert, soms zelfs met grote sprongen tot gevolg. Kracht, techniek, souplesse en oplossingsvermogen worden op de proef gesteld in deze klim naar de top. Door het grote aantal boulders is er voor iedereen wel een passende uitdaging te vinden, van beginner tot pro.

Brain food

Elke boulder is weer anders, andere grepen, verschillende afstanden en verschillende technieken. Constant word je uitgedaagd om te zoeken naar een nieuwe oplossing om boven te komen. Het vinden van de juiste oplossing kan het verschil zijn tussen heel veel kracht gebruiken en moeiteloos omhoog klimmen. Boulderaars helpen elkaar om de juiste oplossing te vinden voor het klimmen van een boulder. Zo ontstaat er een sociale omgeving waarin boulderaars samen de makkelijkste weg omhoog proberen te vinden.
Naast dat boulderen een sociale sport is word je er ook nog goed sterk van. Spierkracht in de armen, schouders en de core zijn vooral in steil terrein essentieel. Bij het boulderen moet spierkracht altijd een efficiënte beweging opleveren. Met boulderen word, net als bij crossfit functionele spierkracht getraind. Boulderen zorgt daarom voor een gezond en sterk lichaam, zonder dat je hiervoor saaie repetitieve oefeningen in de fitness hoeft te doen.

Voor het eerst boulderen?

Wie voor de eerste keer wil klimmen bij Bouldehal de Campus kan zich inschrijven voor een gratis introductieles gegeven door ervaren instructeurs. Tijdens een half uur durende les leer je alles over de basistechniek van het boulderen en mag je nadien zelfstandig verder klimmen in de hal. Op woensdag word deze introductie les gegeven om 19:30, op zaterdag om 12:00 en zondag om 12:00. Op een ander moment kennis maken? Kom dan gewoon langs, en krijg je een korte uitleg waarna je zelfstandig verder kunt boulderen.

Voor meer informatie over introductielessen, klik hier. Ook kan je een email sturen naar [email protected]